Söker delikatessbutiker

KissmedposterwbbNu letar jag efter fler butiker som vill sälja mina produkter. Fråga gärna i din favoritbutik så kanske de tar in Archangelica i sortimentet.

Främst letar jag efter butiker i Stockholm, Nyköping, Eskilstuna och Strängnäs efter som det är orter jag passerar regelbundet. Har du något tips eller är nyfiken på mina njutningsmedel från Vingåker så hör av dig. //Anders

Sex vinnare i ”Tipsrunda för näsan”

I Sverige använder vi nästan bara Kassiakanel, så det var inte konstigt att alla deltagarna på tipsrundan trodde att det var Äkta kanel i burken.

I Sverige använder vi nästan bara Kassiakanel, så det var inte konstigt att alla deltagarna på tipsrundan trodde att det var Äkta kanel i burken.

Under Aptitrundan arrangerade Archangelica en Tipsrunda för näsan hos Magdakullan. Bästa näsan hade Kristine Wiik från Eskilstuna som fick nio av tio rätt.

Enda missen var frågan om vilken kanel det var i burken – en fråga som ingen lyckades svara rätt på. Det fanns tre alternativ: Äkta kanel, Kassiakanel och Culilawankanel och den frågan var lite lurig. I Sverige använder vi praktiskt taget uteslutande Kassiakanel (Cinnamomum cassiae) som kommer från Kina och omkringliggande områden. Den har en skarpare doft än den äkta kanelen (Cinnamomum verum) som växer på Sri Lanka. Lättast känner man igen äkta kanel på att den är papperstunn jämfört med Kassiakanelen. Culilawankanel, från Moluckerna, existerar praktiskt taget inte i Sverige.

Skräppa är ett av de vanligaste ogräsen här på gården och majoriteten av deltagarna kände igen den.

Skräppa är ett av de vanligaste ogräsen här på gården och majoriteten av deltagarna kände igen den.

Rätta svaren på tipsrundan:

  1. Oregano, Regano eller Dragon? Rätt svar: Oregano
  2. Vitlök, Gul lök eller Schalottenlök? Rätt svar: Vitlök
  3. Äkta kanel, Kassiakanel eller Culilawankanel? Rätt svar: Kassiakanel
  4. Kungsmynta, Grönmynta eller Falskmynta? Rätt svar: Grönmynta
  5. Vad var det för växt? Skräppa, Hampdån eller Praktlysing? Rätt svar: Skräppa
  6. Koriander, Salvia eller Kummin? Rätt svar: Koriander
  7. Tomatblad, Basilika eller Dragon? Rätt svar: Basilika
  8. Jordärtskocka, Nejlikrot eller Ingefära? Rätt svar: Ingefära
  9. Dragon, Oregano eller Timjan? Rätt svar: Timjan
  10. Lavendel, Isop eller Ljung? Rätt svar: Lavendel

På första plats med nio rätt:
Kristine Wiik, Eskilstuna

Delad andraplats med åtta rätt::
Carina Axén, Katrineholm
Törnsstrand, Eskilstuna
Susanne Gustafsson, Katrineholm

Övriga vinnare av en burk ”Kiss me, spank me”:
Hanna och Tilde, Eskilstuna
Gabriel & Terece, Eskilstuna
Sammy Varis, Eskilstuna

Grattis till vinnarna! Mejla er adress till: info@archangelica.se så kommer burken att levereras.

Archangelica startar kräftodling

När kräftpesten kom till Sverige 1907 fanns det 30000 bestånd av flodkräfta. Idag finns det bara 1000 bestånd kvar – plus ett på min gård i Sörmland.

Fjärde sommaren bli flodkräftan könsmogen. När vattentemperaturen sjunker under 12 grader parar sig kräftorna och sen bär honan äggen tills det är dags att låta ynglen klara sig på egen hand.

Fjärde sommaren bli flodkräftan könsmogen. När vattentemperaturen sjunker under 12 grader parar sig kräftorna och sen bär honan äggen tills det är dags att låta ynglen klara sig på egen hand.

Flodkräftan är rödlistad och akut hotad, men varje bestånd ökar artens chans till överlevnad. Det största hotet mot flodkräftan är den illegala utplanteringen av signalkräfta eftersom dessa sprider kräftpesten. Signalkräftan är inte immun mot kräftpest men är tåligare än flodkräftan, och om man planterar ut signalkräfta i ett vatten så kan man räkna med att alla flodkräftor är döda inom ett par veckor.

Att plantera ut flodkräftor är ett långsiktigt projekt och först om fyra år kommer vi att kunna skörda för första gången. Om allt går som det ska. Men då hoppas vi kunna erbjuda våra kunder rödlistad festmat – för artens överlevnad.

Nya banderoller för marknaderna

Fältförsök med nya banderollerna. Papperskorgen ska få en bättre placering i framtiden...

Fältförsök med nya banderollerna. Papperskorgen ska få en bättre placering i framtiden…

Jag åker på fler och fler marknader och står man med små delikatesser mitt i folkmassan behövs det skyltar för att man ska synas.

Nu har jag skaffat två banderoller. En som ska hänga framför bordet och en som ska hänga bakom. Det är mycket att tänka på – att inte göra om tidigare misstag och trycka priser på banderollerna till exempel. Nu blev det en plastbanderoll som tål stänk från marken och en tygvariant som bakgrund.

Har dessutom investerat i en liten paviljong från Clas Ohlson. Bra när det regnar, men även när det är 30 grader och stekande sol. Lätt att fälla upp och ner om man är två, dessutom gillar jag att den är grå istället för vit som de flesta andra.

Archangelica hos ICA Vingåker

I veckan hade jag min fösta leverans till en större livsmedelsbutik. Nu hoppas jag bara att det rullar på och att kunderna gillar gammaldags smaker utan tillsatser.

I veckan hade jag min första leverans till en större livsmedelsbutik. Nu hoppas jag bara att det rullar på och att kunderna gillar gammaldags smaker utan tillsatser.

Nu finns produkterna från Archangelica på hyllorna hos ICA i Vingåker. Jag är rätt nöjd med att kunna hänvisa kunderna till en butik som har öppet alla dagar 8–21.